Litteraturfestival 2022 – Lørdag 19/2

Mennesker i skyggen / lørdag formiddag

Exofiktionens muligheder for at kaste lys på glemte og usynlige skikkelser…

 

Mød Eva Tind

Mød Christina Englund

 

Lørdag kl. 10-12.15 på Teatret Svalegangen

 

Link til billetter lørdag formiddag 

Din billet er inkl. kaffe, te & vand

Eva Tind

Kvinden der samlede verden (udgivet april 2021)

I den biografiske roman, Kvinden der samlede verden, beskriver Eva Tind den danske zoolog Marie Hammer (1907- 2002), der med sin forskning i noget så specielt som mosmider ønsker at bevise, at verdens kontinenter har hængt sammen i en helhed.

Eva Tind beskriver en stærk kvinde, der tidligt har valgt, at hvis man skal blive lykkelig, skal man holde fast i sin passion. Det gør Marie Hammer, men ikke uden omkostninger. Marie Hammers forskning står meget stærkt i romanen, og det er tydeligt, at Eva Tinds formål har været at vise en helt usædvanlig kvinde og forsker, der alt for længe har været skubbet i baggrunden og stået i skyggen af sine mandlige kolleger.


I samtalen vil Eva Tind komme ind på, hvem Marie Hammer var, og hvilken betydning hendes forskning har betydet, men også hvorfor disse ”glemte” kvinder nu dukker op. Hvorfor ser vi i øjeblikket denne blandingsgenre mellem biografi og fiktion, og hvad kan disse biografiske romaner?

Moderator: Katrine Frøkjær Baunvig
Tid: Lørdag kl. 10-11

Link til billetter

Foto: Sacha Maric

Foto: Kajsa Gullberg

Christina Englund

Slugt (udgivet april 2021)

Christina Englunds biografiske roman Slugt følger den amerikanske fotograf Francesca Woodman (1958-81) i de sidste to år af hendes liv. Hun var fra hun var barn og helt frem til sit selvmord fuldstændig opslugt af sit kunstneriske virke, nemlig fotografering. Francesca Woodmans arbejde, oplevelser og tanker er beskrevet poetisk og sanseligt i romanen.

Samtalen vil handle om mennesket Francesca Woodman, hendes kunst, den kunstneriske proces og om exofiktionens muligheder for at give mere eller mindre glemte mennesker en stemme og bringe deres historie og betydning ud af glemslen.

Under samtalen vil Christina Englund også vise og fortælle om nogle af Francesca Woodmans fotografiske værker.

Moderator: Katrine Frøkjær Baunvig
Tid: Lørdag kl. 11.15-12.15

Link til billetter

Mennesker i skyggen / Lørdag eftermiddag

Exofiktionens muligheder for at kaste lys på glemte og usynlige skikkelser…

 

Mød Grænsen Nået (Spoken Words)

Mød Lotte Kaa Andersen

Mød Jesper Wung-Sung

 

Lørdag kl. 13.15 – kl. 16.45 på Teatret Svalegangen

 

Link til billetter lørdag eftermiddag 

Din billet er inkl. kaffe, te & vand

Grænsen nået 

Spoken Word

Det aarhusianske pop-poesi-rock ‘n’ roll-band Grænsen nået er vilde med ord. Gruppens tekster kredser om hverdagen, ungdommen, som de husker den, og som de oplever den, livet og døden.

Nogle mennesker står i skyggen af andre. Nogle oplever en masse, mens andre observerer. Grænsen nået’s musikalske univers er smukt, legende, melankolsk og fandenivoldsk. 

Tid: Lørdag kl. 13.15-14.15

Link til billetter

Fotograf: Jens Haaning

Fotograf: Ditte Capion

Lotte Kaa Andersen

Den inderste kerne (udgivet maj 2021)

Til alle tider har vi læst om og feteret mænd, som har sat deres præg på den måde, vi for eftertiden forstår verden omkring os. Vi kender til Albert Einstein, Niels Bohr og Tycho Brahe, men kvindelige, videnskabelige forskere er sværere at nævne i flæng.

Lotte Kaa Andersen har med sin biografiske roman om matematiker og seismolog Inge Lehmann givet os en grundig fortælling om den i udlandet respekterede, kvindelige forsker, som i Danmark først for alvor blev anerkendt og hædret, da hun var langt oppe i 70’erne. 

Hvordan kan det være, at det er så svært for kvinder at opnå samme fremtrædende status som mænd i forskningens og videnskabens verden? I samtalen mellem Lotte Kaa Andersen og moderator vil vi (forhåbentlig) komme svaret nærmere og forstå, hvorfor kvinder står eller har stået i skyggen af deres mandlige kolleger. Hvorfor har Lotte Kaa Andersen fundet Inge Lehmanns historie relevant for os nu?

Moderator: Karoline Kjær Hansen
Tid: Lørdag kl. 14.30-15.30

Link til billetter

Jesper Wung-Sung

Kvinde set fra ryggen (udgivet marts 2021)

I romanen Kvinde set fra ryggen er det den berømte maler Wilhelm Hammershøjs kone Ida, der pludselig får både stemme og liv efter kun at have være malerens tavse muse i uendeligt mange af hans billeder.

Ida Ilsted blev som ganske ung gift med Wilhelm Hammershøj, og hvad hun ikke vidste, men hurtigt måtte sande var, at den mand, hun var gift med, elskede hende højt, men det var gennem maleriet af hende, at han viste hende sin kærlighed. Det er med Idas synsvinkel, at vi lærer hende at kende, og vi erfarer, at bag ryggen er der en kvinde, der både elsker, lider og accepterer sin tilværelse.

Jesper Wung-Sung vil fortælle om sit arbejde med romanen, og hvordan han er nået frem til sit portræt af kvinden på malerierne.

Tid: Lørdag kl. 15.45-16.45

Link til billetter

Fotograf: Les Kaner

Dagens moderatorer

 

 

Katrine Frøkjær Baunvig

Fotograf: Poul Ib Henriksen

Leder af Center for Grundtvigforskning på Aarhus Universitet. Hun har udgivet flere bøger i forbindelse med sin forskning, men også nogle lidt mere tilgængelige: Tænkepausen om Romantik samt bogen Den eneste ene, hvori hun reflekterer over, hvorfra drømmen om den eneste ene kommer.

Karoline Kjær Hansen

Fotograf: Agnete Schlichtkrull

Kulturjournalist og vært på Radio4’s litteraturprogram “Mellem linjerne”. Tidligere er hun kendt fra TV2 Østjylland og andre radioprogrammer på Radio4. Hun har studeret litteratur og sociologi på Aarhus Universitet. Desuden har hun læst Analytisk Journalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.