Program 2018

Fredag 23. februar 2018

Vild med ORDs Store Litteraturquiz med Adrian Hughes

Har du læst Moby Dick, Stolthed og Fordom eller andre litterære klassikere – og kan du gætte værkerne ud fra tre rekvisitter? Hvad med den nyeste bestseller – kan du genkende den ud fra indledningen? Eller hvis den bliver malet for øjnene af dig? Kan det overhovedet lade sig gøre at mime, danse eller synge en bog?
Adrian Lloyd Hughes, der er kendt fra Smagsdommerne på DR2 og Kunstquiz på DR K, kaster sig sammen med to hold af danske forfattere og litterater, ud i en hæsblæsende dyst på ord og litteratur, når han som quizmaster lader holdene kæmpe om sejren i Vild med ORDs Store Litteraturquiz 2018. I år også med en litterær pubquiz for publikum!
Deltag i en fantastisk underholdende aften, hvor alle får mulighed for at teste deres litterære viden, og blive klogere.

Fredag d. 23. februar kl. 20.00, Remisen

Til alle os, der elsker Tove – Musisk foredrag om Tove Ditlevsen med Dy Plambeck og Jeanett Albeck

Tove Ditlevsen, der især er kendt for værkerne Pigesind (1939) og Barndommens gade (1943), ville i 2017 være blevet 100 år. Dette jubilæum er i de sidste par år blevet markeret på forskellig vis – ikke mindst med den anmelderroste og totalt udsolgte forestilling Tove!Tove!Tove! (2015) om forfatterens liv og værk. Gik du glip af hit-forestillingen, får du nu chancen for at opleve en flig af den på dette års Vild med ORD. Her vil forfatter Dy Plambeck holde foredrag om mennesket og forfatteren Tove Ditlevsen, og sanger og musiker Jeanett Albeck vil synge sange fra forestillingen Tove!Tove!Tove!, som hun også medvirkede i. Arrangementet byder på et indblik i Tove Ditlevsens besværede sind, hvilket i høj grad afspejlede sig i hendes ofte selvbiografiske værker. Et flerfacetteret forfatterskab, der berørte temaer som angst og smerte, samt pigens og kvindens problematiske position i samfundet – alt sammen noget, der lå Tove meget på sinde. Glæd dig til en forrygende og rørende aften om vores elskede Tove!

Fredag, d. 23. februar, kl. 21.00, Remisen

Lørdag 24. februar 2018

Vild med Yoga – Morgenyoga med ord, musik og oplæsning

Vild med ORD inviterer til en helt unik yogaoplevelse for de morgenfriske, når musiker Thomas Munk og yogalærer Marie Meldgaard Andreassen, stifter af Yoga i det fri, lørdag morgen åbner dørene til en times gratis yoga med fokus på ord og musik. Thomas’ musik vil være rytmen i yogaklassen, som også byder på pauser med ord og oplæsning undervejs.
Alle kan deltage på yogaklassen, som vil være en blid vinyasa klasse – medbring selv en yogamåtte og hvad du ellers har brug for undervejs. Arrangementet er gratis, så tag din ven, kæreste eller læsehest under armen!

Lørdag, d. 24. februar, kl. 9.30, Kedlen, gratis!

Aarhus og den anden verden – Svend Åge Madsen

I anledning af Vild med ORDs jubilæum er det med stor glæde, at vi præsenterer Aarhus-forfatteren Svend Åge Madsen, som har gæstet festivalen op til flere gange. Svend Åge Madsen, der har et langt og rigt forfatterskab bag sig, udgav i efteråret romanen Af den anden verden. Ligesom det kendetegner Madsens øvrige forfatterskab, er også dette værk intellektuelt og menneskekærligt. Fortællingen foregår ganske atypisk ikke i Aarhus, men i en ukendt verdensdel. Den er en gennemgang af verdens teknologiske udvikling, men den er også en slags skabelsesfortælling, hvor en hel befolkning ramt af hukommelsestab må opbygge et samfund helt forfra. Oplev Svend Åge Madsen til årets Vild med ORD, hvor han vil fortælle om Af den anden verden og sit øvrige forfatterskab.

Lørdag d. 24, februar, kl. 10.30, Remisen

En kritikers refleksioner – Professor i Nordisk Sprog og Litteratur Dan Ringgaard om sin bog Årsværk – En kritikers dagbog

Dan Ringgaard er blandt de mest fremtrædende litteraturprofessorer herhjemme. Netop som professor i litteratur er Dan Ringgaard vant til at forholde sig akademisk til litteraturen, og som kritiker forholder og beskriver han også litteraturen på en særlig måde. I et forsøg på at reflektere over ikke bare litteraturen, men også den måde vi skriver og taler om den på, udgav Dan Ringgaard sidste år bogen Årsværk: En kritikers dagbog. Værket er en dagbog over alle de bøger, han læste i 2015. Her reflekterer han over de mange værker, og forsøger samtidigt at skrive om litteraturen på en anderledes måde end den akademiske. Hør ham fortælle om bogen, og tankerne bag den i samtale med moderator Kamilla Löfström til årets Vild med ORD.

Lørdag, d. 24. februar, kl. 11.30, Kedlen

Oversættelsens svære kunst – Karsten Sand Iversen og Allan Lillelund Andersen

Oversætterne af den udenlandske litteratur, som vi ivrigt læser, skænkes ofte ikke megen opmærksomhed blandt læserne, men i de senere år er der kommet mere og mere fokus på oversættelsens kunst. Uden oversætterne ville mange danske læsere aldrig have haft glæde af klassiske værker som Fjodor Dostojevskijs Forbrydelse og straf, og Albert Camus’ Den fremmede. Og både forfattere som James Joyce og Franz Kafka – ja, selv Stieg Larsson – bliver lidt mere tilgængelige på dansk. Oplev oversætterne Karsten Sand Iversen og Allan Lillelund Andersen, begge med en baggrund i litteraturfagene på Aarhus Universitet, i en samtale om arbejdet som oversætter og de mange overvejelser, valg og fravalg, der spiller ind, når man oversætter et litterært værk.

Lørdag, d. 24. februar, kl. 11.30, Remisen


Leonora Christina Skov, debattør og forfatter.

Larmens stille liv – Leonora Christina Skov

Forfatter Leonora Christina Skov er ikke udelukkende kendt for sit forfatterskab, men også for sin stemme i kulturdebatten, hvor hun blandt andet er fortaler for feminismen og moderne kønsroller. I anledning af sin spritnye romanudgivelse, Den, der lever stille, (2018) gæster hun årets Vild med ORD. Hvor aparte psykologiske profiler og kriminalistiske anslag stort set er fælles for alle hendes romaner, der udfolder menneskelige fortrængningsmekanismer på alle tænkelige måder, er Den, der lever stille Leonora Christina Skovs første selvbiografiske værk. Det er en stærk fortælling om hendes opvækst i Helsinge og provinslivet der. Om komplicerede familierelationer og et anstrengt mor/datter-forhold. Om frigørelse og håb, og om at insistere på at være den, man er. Oplev Leonora Christina Skov fortælle om sit forfattervirke og ikke mindst den nye udgivelse.

Lørdag, d. 24. februar, kl. 13.30, Remisen

Debutanter fra 10’erne – Daniel Boysen, Emma Bess og Jonas Rolsted

Fælles for forfatterne er, at de debuterede som forfattere i 2010’erne. Med dette udgangspunkt indgår de i en samtale om det at debutere, og vil samtidigt perspektivere til værker fra 1910’erne, i anledning af Vild med ORDs 10-års jubilæum.

Lørdag, d. 24. februar, kl. 13.30, KedlenVild med Jazz: At fortælle menneskene – Svend Åge Madsens tekster i musikalsk fortolkning

I 1989 udgav Svend Åge Madsen romanen At Fortælle Menneskene, der med sit store persongalleri og genialt eventyrlige og fabulerende fortællinger, er at betragte som et af hans hovedværker, og en klassiker indenfor dansk litteratur. Værket kan nu ikke alene opleves litterært, men også musikalsk. Aarhus Jazz Festival præsenterer i samarbejde med Vild med ORD At fortælle menneskene – et soundtrack, som netop er en musikalsk fortolkning af denne roman. Underfundige fortællinger fra bogen blandes med instrumentale fortolkninger af disse, til én stor lydcollage. Bag projektet står guitarist og komponist Ask Kjærgaard, som til koncerten vil optræde med sit band samt skuespiller Jacob Madsen Kvols som fortæller.
At fortælle menneskene – et soundtrack udkom på plade i 2015 på Target Records.
Line up:
Jacob Madsen Kvols (storytelling), Ask Kjærgaard (g, lap steel), Jens Munch (keys), Filip Dybjerg (b), Søren Mehlsen (drm)

Lørdag, d. 24. februar, kl. 15.00, Remisen. Arrangementet er gratis!

Streger: Fra tekst til billede – samtale og live-tegning v/ Mikkel Ørsted Sauzet og Dan Ræder Knudsen

Hvad er forskellen på at fortælle i tekst og billeder – og hvordan oversætter man en tekst til et billede? Det er et spørgsmål, som er særdeles relevant i diskussionen af graphic novels, de tegnede romaner, som vinder stadig mere anerkendelse i den skønlitterære verden. Tegnerne Mikkel Ørsted Sauzet og Dan Ræder Knudsen vil diskutere netop forbindelsen mellem ord og billede til årets Vild med ORD. Begge tegnere vil desuden fortælle om deres erhverv, og deres personlige tegneprojekter – ligesom de også vil tale om hvilke særlige tendenser, der findes blandt deres generation af tegnere. Til arrangementet vil der blive livetegnet – Dan Ræder Knudsen vil lave de såkaldte speeddrawings, som er små tegnede film. Er du nysgerrig på tegneres arbejde, og hvordan man kobler tegning og tekst, illustrationer og litteratur, så gå ikke glip af denne enestående mulighed for at se tegnerne arbejde!

Lørdag, d. 24. februar, kl. 15.30, Kedlen


Fra Aarhus til Berlin – Sissel-Jo Gazan

Sissel-Jo Gazan er mest kendt for sine to krimiromaner Dinosaurens fjer (2008) og efterfølgeren Svalens graf (2013), som begge høstede store roser hos både anmeldere og publikum. Med sit seneste værk Blækhat (2017) går forfatteren dog nye veje. Det tager udgangspunkt i 80’ernes Aarhus, hvor den unge Rosa vokser op blandt hippier, graffitikunstnere, BZ’ere og venstreradikale. Som voksen bliver Rosa fascineret af en street art-kunstner ved navn Blækhat, og det bringer hende til Berlin, hvor hun bliver klogere på både familiehemmeligheder, politisk ekstremisme og stor kærlighed. Til Vild med ORD vil Sissel-Jo Gazan fortælle om sit forfatterskab og sin nyeste roman i samtale med en moderator.

Lørdag, d. 24. februar, kl. 16.00, Remisen

10 års jubilæumstale til Vild med ORD v/ forfatter Jens Blendstrup

Jens Blendstrup har ad flere omgange underholdt ved Vild Med ORD med humoristiske og latterfremkaldende ulejlighedstaler, og i år, hvor Vild Med ORD fejrer sit 10 års jubilæum, er der i dén grad lejlighed til en tale. Jens Blendstrup vil vende og dreje de temaer og forfattere, gravalvorlige såvel som Leth(e), der har dannet rammerne for festivalen igennem et årti. Derudover vil Blendstrup sige et pænt, foreløbigt farvel til fru Doggi, som har tilbudt fine rammer for festivalen i flere år, og et forventningsfuldt goddag til Vild Med ORDs nye litterære århusianske hjørne på Godsbanen.
Kom og hør Jens Blendstrup afrunde fest(ival)en, og opsummere Vild Med ORDs efterhånden 10 år lange karriere på den aarhusianske litteraturscene!

Lørdag, d. 24. Februar, kl 17.00, Kedlen

Lørdag d. 24. februar 2018 – Foyer Scenen (Gratis)

Kl. 9.30-10.00

Patricia C. York præsenterer og læser op fra sin novellesamling Dronningens Have. 7 fortællinger inspireret af skulpturerne i Marselisborg Slotshave. Fortællingerne spænder vidt fra skæbnefortællinger fra nutiden til mere eventyrlige historier med magisk touch, altid med et tvist, der skal vække eftertanke hos læseren.
Patricia C. York er opvokset i Sønderjylland og bor i Aarhus. Hun debuterede med spændingsromanen Mauranius – Arvingen i 2009 og har skrevet noveller og en kogebog.

 

Kl. 10.00-12.00

I januar tog Testrup Højskole imod et nyt kuld elever på højskolens skrivelinje, hvor de i de kommende måneder vil få testet talentets bæreevne. Højskolen forventer, at eleverne kommer med engagement og med mod på at udfordre sig selv. Begge dele bliver testet på Foyer Scenen, hvor eleverne vil give smagsprøver på deres foreløbige produktion.

 

Kl. 13.15-13.45

Christian Haun, der bor uden for Aarhus er på forlaget mellemgaard aktuel med bogen Hus År Hus – tre historier. På Foyer Scenen vil han dog underholde med et par korte gyserhistorier, som han har arbejdet på de seneste år. Christian Haun har senest udgivet Sig farvel til dig selv på Gyldendal i 2009.

 

kl. 13.45-14.15

Læseforeningen er en almennyttig forening stiftet under Vild med Ord-festivalen på den Internationale Bogdag i 2010. Foreningen arbejder for at fremme den skønlitterære læsning overalt i samfundet og for at inddrage enhver uanset baggrund i stærke, læsende fællesskaber. På Foyer Scenen kan du møde Læseforeningens Mette Steenberg. Hun vil kort introducere foreningen, og derefter vil hun eksemplificere metoden “Guidet Fælleslæsning” gennem en mini-live-læsning, hvor alle er velkomne til at deltage.

 

Kl. 14.30-15

Designer Finn Nygaard fortæller om, hvorfra han får ideerne til de flotte jazzplakater, blandt andet til Aarhus Jazz Festival, hvortil han fra festivalens begyndelse i 1989 igennem årene har skabt 16 plakater. Produktionen omfatter også plakaten til Aarhus Jazz Festivals 30 års jubilæum 14. -21. juli 2018.
Finn Nygaard, der i dag bor og har sit atelier på Mors, er kendt over hele verden for sine plakater og udstiller fast på anerkendte museer. Han rejser meget af tiden for at etablere udstillinger og give sin viden om design, illustration, plakater og vægmalerier videre til studerende og andre interesserede.
Finn Nygaard samtaler på Foyer Scenen med Ilse Vestergaard, sekretariatsleder Aarhus Jazz Festival.

Arrangør: Vild med Ord i samarbejde med Aarhus Jazz Festival.

 

Kl. 15-15.45

Forlaget Silkefyrets første udgivelse i 2018 er Håbet og Festen af norske Kjersti Rorgemoen. Det er en finurlig, lille bog om venskab, makuleringsarbejde, bananfluer – og om at være evighedsstudent og drikke vin med en pseudofilosof på et kollegium, som man ikke er flyttet ud af, selvom studietiden for længst er ovre! Romanen er skrevet af Kjersti Rorgemoen, der regnes for en af Norges unge forfattere, der mestrer den humoristiske, eksistentielle genre. Hun vil på Foyer Scenen læse op fra værket og samtale med sin danske oversætter, Allan Lillelund Andersen. Man kan naturligvis købe bogen billigt ved den efterfølgende reception, hvor forlaget byder på vin og snacks.