Fredag 22. februar 2019
Ny strøm
Når dørene åbnes og Vild med ORD sættes i gang under temaet NY STRØM, så er der grund til at holde øjne og ører åbne, for der er gang i fire scener med fokus på nye strømninger i ord og litteratur.
Du kan opleve samtale og debat om skønlitteratur med klimaforandringer som omdrejningspunkt.
Du kan opleve aspekter af den ny-feministiske bølge og tankerne om køn og kønsidentitet.
Du kan deltage i arrangementer om den nyskabende genre grapich novels.
Du kan være en af de heldige, der når at få et gratis eksemplar af Lone Vitus’ roman “Under landet”.
Måske kan du møde din yndlingsforfatter, dit yndlingsmenneske eller høre dit yndlingsord.
Du har også mulighed for at købe din yndlingsbog eller bare den næste bog, du er nødt til at læse.
Vild med ORDs mange frivillige står klar til at byde velkommen til en skøn fredag og en helt igennem herlig lørdag på Godsbanen 22. og 23. februar 2019.
Adrian Hughes & vild med ords store litteraturquiz
Har du læst Moby Dick, Stolthed og Fordom eller andre litterære klassikere – og kan du gætte værkerne ud fra tre rekvisitter? Hvad med den nyeste bestseller – kan du genkende den ud fra indledningen? Eller hvis den bliver malet for øjnene af dig? Kan det overhovedet lade sig gøre at mime, danse eller synge en bog?
Adrian Lloyd Hughes, der er kendt fra Smagsdommerne på DR2 og Kunstquiz på DR K, kaster sig sammen med to hold af kulturpersoner, ud i en hæsblæsende dyst på ord og litteratur, når han som quizmaster lader holdene kæmpe om sejren i Vild med ORDs Store Litteraturquiz 2019.
Deltag i en fantastisk underholdende aften, hvor alle får mulighed for at teste deres litterære viden, og blive klogere.
Teater Katapult, Kl. 19.00
mød Anne-Cathrine Riebnitzsky
Mød Anne-Cathrine Riebnitzsky, født 1974, uddannet fra Forfatterskolen, og sidenhen som sprogofficer. Hun debuterede i 2006 med en række erotiske noveller til antologien ”Kys nr. …”
I 2013 udgav hun ”Forbandede yngel”, hvilken hun modtog De Gyldne Laurbær for i 2014.
Ud over skønlitteratur har Riebnitzsky også udgivet biografien ”Kvindernes krig”, der er en personlig beretning om at være udstationeret. Hendes erfaringer som officer og rådgiver for udenrigsministeriet skinner igennem i flere af hendes værker.
Senest har hun i 2018 udgivet romanen ”Smaragdsliberen”, som fik fremragende anmeldelser.
Teater Katapult, Kl. 20.15
Foto: Les Kaner
Vild med MorgenYoga
Vild med ORD inviterer til en helt unik yogaoplevelse for de morgenfriske, når musiker Thomas Munk og yogalærer Marie Meldgaard Andreassen, stifter af Yoga i det fri, lørdag morgen åbner dørene til en times gratis yoga med fokus på ord og musik.
Thomas’ musik vil være rytmen i yogaklassen, som også byder på pauser med ord og oplæsning undervejs.
Alle kan deltage på yogaklassen, som vil være en blid vinyasa-klasse. Medbring selv en yogamåtte og hvad du ellers har brug for undervejs. Arrangementet er gratis, så tag din ven, kæreste eller læsehest under armen!
Teater Katapult, kl. 9.00
Mød Morten Ramsland
Moderator er Katrine Frøkjær Baunvig
Morten Ramsland er født i 1971 og debuterede i 1993 med digtsamlingen ”Når fuglene driver bort”. Han fik sit store gennembrud slægtsromanen ”Hundehoved” fra 2005, og han har siden udgivet en lang række romaner og børnebøger. Fælles for Ramslands romaner er kærligheden til den gode historie – både den, der ligger tæt op af sandheden, og den, der er mere i familie med røverhistorierne. Hans værker relaterer sig ofte til genren magisk realisme og er skrevet i en satirisk tone. Senest har Ramsland udgivet ”Lyskabinettet” i 2018, som blandt andet handler om åbne parforhold og eksperimenterende seksualitet.
Til Vild med ORD vil Ramsland tale med Katrine Frøkjær Baunvig, som er forfatter til tænkepausen ”Romantik” og bogen ”Den eneste ene”. Med udgangspunkt i ”Lyskabinettet” vil de tale om parforhold, monogami, polygami og kærlighed.
Remisen, kl. 10.00
Foto: Martin Dam Kristensen
Århus Feminist Collective + Anne Mette Kærulf Lorentzen
Moderator: Mette Østgaard Henriksen
Siden maj 2017 har Århus Feminist Reading Group været et åbent forum for danske og internationale mennesker med interesse i feminisme. Gruppen diskuterer engelsksprogede artikler, bøger, digte og noveller med en feministisk vinkel. De arrangerer også Women of Århus, hvor kvinder fra andre lande, der bor i Danmark, kan fortælle om deres liv og feminisme i deres hjemlande.
På festivalen vil gruppen diskutere bl.a. Anne Mette Kærulf Lorentzens grafiske roman “Skamlebben” og andre værker med fokus på køn.
+++
Anne Mette Kærulf Lorentzen er forfatteren og tegneren bag “Skamlebben”, der udkom i 2018. Det er en grafisk roman og autofiktiv fortælling. Romanen tager udgangspunkt i hendes erfaring med at springe ud som lesbisk, da hun var 40 år, gift og mor til to børn.
Anne Mette Kærulf Lorentzen er arkitekt og desuden medstifter af ngo’en Female Oxygen, der fundraiser for LGBT-miljøer verden rundt.
Kabinettet, kl. 10.00
Et hypnotisk litteraturshow
Blendstrup + Bukdahl
Hypnotisk kærlighedserklæring til litteraturen
De to gymnasiekammerater fra Risskov, Lars Bukdahl og Jens Blendstrup kommer forbi med deres litterære hypnose-show, der er en blanding af turbooplæsning, litteratur-formidling, dilettantkomedie, dans m.m. En slags litteraturens Zirkus Nemo.
Jens Blendstrup har, siden han i 2004 bragede gennem den litterære lydmur, med den humoristisk, groteske erindrings-roman ”Gud taler ud” skrevet flere anmelderroste romaner og er leveringsdygtig i bøger om alt fra havelåger til egetræer.
Lars Bukdahl er især kendt og berygtet som anmelder på Weekendavisen. Her skriver han i en særlig fabulerende og original stil, og hans anmeldelser skaber ofte debat. Han har desuden skrevet en stribe digtsamlinger og flere bøger med litteraturkritik.
Teater Katapult, kl. 11.00
foto: Miklos Szasbo
Foto: Robin Skjoldborg
Rød mand/sort mand
Mød Kim Leine og moderator: Tobias Skiveren
Kim Leine er født 1961 i Norge og kom til Danmark som 17-årig. Efter en uddannelse som sygeplejerske arbejdede han i 15 år i Grønland. I 2004 vendte Leine tilbage til Danmark, hvor han siden 2007 har udgivet syv romaner, tre børnebøger og en graphic novel.
I 2012 udkom Kim Leines historiske roman “Profeterne i Evighedsfjorden”, der har givet forfatteren en lang række priser – bl.a. Nordisk Råds Litteraturpris, Politikens Litteraturpris, Weekendavisens Litteraturpris og De Gyldne Laurbær.
I marts 2018 udkom Rød mand/Sort mand – en selvstændig fortsættelse af Profeterne i Evighedsfjorden.
Remisen, kl. 12.00
Graphic novels
Søren Jessen, Morten Dürr, Signe Parkins med moderator Carsten Fogh Nielsen.
Graphic novels har nok mere end 40 år på bagen, men særligt i de seneste år har der været udgivet et væld af grafiske romaner af danske forfattere og tegnere.
Vi har samlet tre af dem til en samtale om, hvad det er, den tegnede form gør for fortællingen; hvilke overvejelser der ligger bag, og måske hvad der inspirerer dem. De tre forfattere/tegnere er:
Søren Jessen er forfatter fra Aarhus med et stort bagkatalog af egne værker og illustrationer af andres. I 2017 fik hans udgave af Franz Kafkas fortælling ”Forvandlingen” en flot modtagelse hos anmelderne.
Morten Dürr står sammen med tegneren Lars Horneman bag forrige års ”Zenobia”. ”Sjældent har en forfatter modtaget en pris for en bog med så få ord i. Men det er velfortjent.” skrev Politiken bl.a. i sin anmeldelse. Og nu bliver ”Zenobia” også udgivet i USA.
Signe Parkins er uddannet illustrator, men arbejder nu som billedkunstner fra sit værksted i Aarhus (blandt andet med strikkede tegneserier som Ravnløkke og Parkins) og udgiver sine egne tegnede bøger og fortællinger både i bogform og som blog.
Til at styre samtalen kommer Carsten Fogh Nielsen, adjunkt ved DPU på Aarhus Universitet; der har både moralfilosofi, tysk idealisme, graphic novels og superhelte som forskningsområder.
Kabinettet, kl. 12.00
Mød Thomas Korsgaard
Moderator: Stefan Kjerkegaard
Thomas Korsgaard er født i 1995 og fik sin romandebut i 2017, da han udgav ”Hvis der skulle komme et menneske forbi”.
Romanen fik en rigtig god modtagelse, og allerede i 2018 udkom den selvstændige efterfølger ”En dag vil vi grine af det”. Korsgaards bøger er baseret på hans egen opvækst i Nørre Ørum, og har været med til at skabe debat om forholdet mellem fiktion og virkelighed, og om hvor tæt en forfatter kan tillade sig at gå på virkeligheden.
Korsgaards fremstilling af en familie i økonomisk og mentalt underskud er på den ene side alvorlig og hjerteskærende, men på den anden side også hjertevarm, idet han formår at fremskrive de små lyse stunder i den unge Tues liv.
Teater Katapult, kl. 13.00
Mød Dorthe Nors
Moderator er Morten Hjortshøj
Dorthe Nors er født i 1970 og debuterede i 2001 med romanen ”Soul”, og hun har efterfølgende udgivet både romaner og novellesamlinger. I 2013 fik hun som den første dansker nogensinde trykt en af sine noveller i de amerikanske tidsskrift The New Yorker, hvilket førte til hendes amerikanske gennembrud.
Hun blev desuden nomineret til den prestigefyldte pris “Man Booker International Prize” for romanen ”Spejl, skulder, blink”.
Dorthe Nors skriver kort og præcist, og hun portrætterer ofte eksistenser, der socialt falder uden for eller vakler i livet.
Dorthe Nors vil på festivalen tale om sin seneste novellesamling ”Kort over Canada” fra 2018.
Morten Hjortshøj er journalist og vil samtale med Dorthe Nors. Han fulgte med Nors til USA til en række oplæsningsarrangementer, hvilket blev til reportagen ”Flugten fra hønsegården” for magasinet Ud & Se.
Remisen, kl. 14.00
Klima + Ord = CLI-FI
Charlotte Weitze, Lars Skinnebach, Rasmus Lund. Gregers Andersen er moderator
Forfattere og digtere blander sig i klimadebatten. Vild med ORD sætter fokus på cli-fi-bølgen med en frisk debat.
Charlotte Weitze, 1974, leverede i romanen ”Den afskyelige” (2016), der udspiller sig i et Norden med nærmest tropisk klima, et på én gang humoristisk og alvorligt indspark i klimadebatten med eventyrlige og fantastiske undertoner.
Lars Skinnebach, 1973 er blevet kaldt ”Faderen til den nyere danske økopoesi” og udtalte for otte år siden, at litteratur, der ikke handler om klimakrisen, ikke er værd at beskæftige sig med. Han har lige udgivet digtsamlingen ”Teotwawki”, der foregår i en tid og en verden efter den store undergang.
Rasmus Lund, 1989, debuterede i år med digtsamlingen ”Moder vækst”, hvori han problematiserer, at vi altid forbinder ordet og begrebet vækst med økonomisk vækst. Hvad med den biologiske, sociale, kulturelle eller åndelige vækst?, spørger han.
Moderator er Gregers Andersen, lektor på Stockholm Universitet, som har forsket i og skrevet bøger om cli-fi-genren.
Kabinettet, kl. 14.00
mød Mathilde Walter Clark
Mathilde Walter Clark er født i 1970 og har udgivet en række romaner og fortællinger, samt filosofibogen ”Er strudsen en rigtig fugl”. Hun er født og opvokset i Danmark, men har en amerikansk far, som hun besøgte i sommerferierne, da hun var barn. Hendes seneste roman ”Lone Star” fra 2018 handler om hendes far, og det forhold hun har og har haft til ham. ”Lone Star” har fået en del opmærksomhed fra et bredt publikum, og bogen skriver sig også ind i tidens tendens til at bruge familien og det selvbiografiske som fortællingens drivkraft og tema.
Mathilde Walter Clark er nomineret til DR Romanprisen 2019 med ”Lone Star”.
Teater Katapult, kl. 15.00
Foto: Les Kaner
Mød Madame Nielsen
Moderator: Stefan Kjerkegaard
Madame Nielsen, født i 1963, er både forfatter, musiker og performancekunstner. Madame Nielsen er vokset ud af et livsværk, der startede som Claus Beck Nielsen og Das Beckwerk og sidenhen andre forskellige identiteter, hvilket forfatterskabets alsidighed også afspejler.
Identitet, køn og kunst er gennemgående temaer i hele forfatterskabet. Madame Nielsen har modtaget arbejdslegat fra Statens Kunstfond flere gange, og var nomineret til Nordisk Råds litteraturpris for ”Mit møde med de danske forfattere” fra 2013.
Senest har Madame Nielsen udgivet ”The Monster” i 2018. Den og de resterende bøger udgivet under navnet Madame Nielsen vil være omdrejningspunktet for hendes optræden på Vild med ORD.
Remisen, kl. 16.00
Dystopisk fremtid
Med Kim Leine & Søren Mosdal samt moderator: Carsten Fogh Nielsen
Kim Leine har i en årrække udgivet skønlitterære bøger med både priser og en stor læserskare til følge. I år har han også valgt at prøve kræfter med den grafiske roman i samarbejde med tegneren og illustratoren Søren Mosdal, der også har et stort bagkatalog af tegneserier med både priser og mange læsere.
”Skarabæens time” er første del af en planlagt trilogi med titlen ”Trojka”, der er en dystopisk fremtidsfortælling om, hvad katastrofer kan gøre ved et samfund.
Vi får besøg af både Søren Mosdal og Kim Leine til en snak om ”Trojka”; hvordan samarbejdet begyndte, og hvordan det er at lave en grafisk fortælling sammen.
Kabinettet, kl. 16.00
Ulejlighedstale
Jens Blendstrup
Traditionen tro er det Jens Blendstrup, der lukker og slukker for litteraturfestivalen Vild med Ord. Det gør han med sin både humoristiske og fabulerende Ulejlighedstale.
Der venter som altid publikum en oplevelse af de aldeles uforudsigelige.
Teater Katapult, kl. 17.00
Lørdag 23. februar
Køb billet her
Kl. 10
Lone Vitus præsenterer sin roman Under landet. Alle kan få et gratis eksemplar.
Kl. 10.30
Gyldendal præsenterer forårsprogrammet.
Kl. 11.00
Klim præsenterer forårsprogrammet
Kl. 11.30
Emilio Hestepis live på Vild med ORD
“Provokerer, onanerer, læser masser af bøger!” Sådan lyder MC Einar-parafrasen i de første linjer på Emilio Hestepis’ nye mixtape “Bygget kun 4 læsehest”, der gennem 13 numre af i alt 20 minutters varighed fører lytteren igennem en litterær tour de force, som vi nu får præsenteret live på festivalen.
Læsevenlige emner fra Bogforum til folkebibliotekerne tages under kærlig behandling, og et enkelt nummer går så langt som til at lege med tanken om, hvor bogstaveligt man kan elske en roman.
Emilio Hestepis er født og opvokset i Aarhus og har studeret litteraturhistorie på Aarhus Universitet.
Få en forsmag på, hvad der er i vente – klik hér.
Kl. 13.00
Modtryk præsenterer forårsprogrammet
Kl. 13.30
Rosinante præsenterer forårsprogrammet.
Kl. 14.00
Jørgen Jørgensen fortæller om NewPub. NewPub er et kollegialt forum for vidensdeling for forfattere, selvudgivere, forlag med flere om produktion, udgivelse og salg af bøger.
Fra kl. 14.30
Oplæsningsarrangementer fra bl.a. Gladiators forfatterskole.
Arnold Busck stiller op med bøger og kasseapparat.
Flere forlag præsenterer desuden udvalgte bøger.
Helt særlige aktiviteter…
Magilaboratoriet udstiller
Kvinder i Litteraturen er en dukkeudstilling skabt af Magilaboratoriet. Bag Magilaboratoriet står den
multikreative Trine Juhl, der har syet vellignende dukker af en lang række kvindelige forfattere. Et udvalg
af disse dukker vil være udstillet under hele festivalen. Trine Juhl beskriver selv ”Kvinder i Litteraturen”
som en kulmination af hendes litteraturhistoriske baggrund, hendes feministiske overbevisning, samt et
ønske om at arbejde i sit værksted, og således har samlingen vokset sig stor, og udstilles nu rundt omkring
i landet.
Ud over forfatterinderdukker kan man hos Magilaboratoriet også finde alverdens andre fine sager. Man kan blandt andet bestille et diplom fra tandfeen, eller en fin julekalender med rensdyrfoder, julemandens
nøgle, og andre magiske ting.
Få Lone Vitus’ roman
Under landet
Lone Vitus er født i 1967 og debuterede med romanen “Under landet” i 2013. Hun har efterfølgende skrevet såvel fagbøger som lyrik og yderligere en roman “Balders bog” fra 2016. I 2017 fik hun udgivet flash fiction-historien “Untimely”, i det internationale online litteraturmagasin SmokeLong Quarterly. I 2015 modtog Lone kulturprisen “Den gyldne Grundtvig” og i 2016 prisen “Årets frie fugl”.
Til Vild med Ord medbringer Lone romanen “Under landet” til uddeling blandt festivalens besøgende. Man har ikke før, i en nyere dansk roman, læst så fuldstændig præcist formuleret en totaldemonstration af vor tids parallelle menneske- og samfundsopfattelse. Kom og få et gratis eksemplar af bogen!
Om romanen skriver Litteratursiden bl.a.:
Stilsikker debutroman tegner billedet af en totalt dysfunktionel familie bag den polerede facade, hvor mor ”ordner” Åge på vej hjem i bilen, samtidig med at de døde smågrise rådner op i gylletanken.
Mød Læseforeningen
Her kan du høre om foreningens arbejde og få mere at vide om, hvordan du bliver frivillig Læseguide.
Læseguidens arbejde er baseret på guidet fælleslæsning. Noget af det vigtigste i denne form for læsning er at skabe et åbent rum for oplevelse af og refleksion over litteraturen – og altid med fokus på litteraturen – og en bærende faktor i denne proces er læseguiden.
Læsegrupperne ledes af læseguider, der er uddannet i at facilitere deltagernes nysgerrige og undersøgende møder med litteraturen, hvor individuelle refleksioner over teksten fordrer den fælles oplevelse. En læseguide skal styre gruppen, uden at styre læsningen, så at sige: være tovholder, men lade rummet være åbent for alle slags tolkninger og refleksioner over litteraturen.
Find Læseforeningen i Foyeren kl. 10 -17