Torsdag d. 18 maj kl. 19-21
To slags mørke – Helle Helle som popmusik: Kristina Holgersen
Hvordan ville Helle Helles tekster lyde, hvis de var popsange? Musiker Kristina Holgersen har kunstfærdigt omdannet brudstykker af Helle Helles romaner til 11 underfundige artpopsange med poetisk dybde og nærvær på det anmelderroste album To slags mørke, der netop er udkommet på vinyl. Helle Helle er en af Danmarks mest læste samtidsforfattere, særligt kendt for sine rammende skildringer af hverdagsdramaer – underspillede beretninger, der gør sig overraskende godt som sangtekster. For eksempel i sangen Fire forskellige slags saltstænger om dybt genkendeligt, menneskeligt forfald: ”Så længe Marianne kan huske, har hun glædet sig til at blive gammel og få så svage ben, at hun må takke nej til alle invitationerne.”
Oplev Holgersen og Helles univers live, når årets litteraturfestival skydes i gang. Til koncerten får Holgersen back-up af to øvrige musikere, så det musikalske lydtæppe for alvor bredes ud. Sangene serveres med en humoristisk undertone, hvor Holgersen drager sit eget liv ind i små fortællinger og korte oplæsninger bl.a. fra de prisbelønnede Helle Helle-romaner Rødby-Puttgarden, Dette Burde Skrives i Nutid og Ned til Hundene. Forud for koncerten vil Holgersen indgå i en samtale om projektets opståen og tankerne bag. Glæd dig til en aften, hvor du kan opleve Helle Helles forfatterskab, som du aldrig har oplevet det før!
Store sal kl. 19-21 torsdag 18. maj
Fredag d. 19 maj kl. 19-21
Jens Blendstrups ulejlighedstale
Forfatter Jens Blendstrup åbner – forud for fredag aftens store litteraturquiz – denne herlige aften med en særlig ulejlighedstale skrevet i anledning af Vild med ORD 2017. Hør Blendstrup uddybe årets festival og litteratur på kanten i hans humoristiske og latterfremkaldende ulejlighedstale. Efter talen vil Blendstrup indgå i samtale med vært for årets litterære quiz, journalist og tv-vært Adrian Hughes, om sin nyeste roman Slagterkoner og bagerenker, der udkom sidste år. En tragikomisk og rørende historie om el-montøren Jørgen, der efter 22 års tro tjeneste bliver fyret. Efterhånden som jagten på et nyt job trækker ud, ryger Jørgen længere og længere ud i tovene – og resultatet er på en gang uendeligt trist, men også hylende morsomt!
Store sal kl. 19-21 fredag 19. maj
Vild med ORDs STORE LITTERATURQUIZ med Adrian Hughes
Kan du gætte en litterær klassiker ud fra tre rekvisitter? Eller en nyere bestseller, hvis den bliver malet for øjnene af dig? Kan det overhovedet lade sig gøre at mime, danse eller synge en bog? Adrian Hughes, der er kendt for Smagsdommerne på DR2 og Kunstquiz på DR K, kaster både de to hold af danske forfattere og litterater – samt publikum – ud i en hæsblæsende dyst på ord og litteratur, når han som quizmaster lader holdene kæmpe om sejren i Vild med ORDs STORE LITTERATURQUIZ 2017. Kom med til fantastisk underholdende aften, hvor du både kan teste din litterære viden og blive klogere.
Store sal kl. 19-21 fredag 19. maj
Lørdag d. 20 maj kl. 11-17.30
Ind og ud af ghettoen: Morten Pape og Geeti Amiri
Sammen vil Morten Pape og Geeti Amiri tale om at vokse op på kanten af det etablerede samfund. Om at skrive om det at vokse op i flere kulturer og om dannelsesrejsen ud af – og måske også ind i – ghettoen.Morten Pape bragede igennem med sin roman Planen i 2015, der beskriver forfatterens egen opvækst i den amagerkanske ghetto, og som han samme år modtog BogForums debutantpris for. Geeti Amiri, der er født i Afghanistan, har haft sin opvækst i lignende miljøer som Morten Pape. Med blogaktiviteter på flere aviser har hun skabt sig et markant navn som debattør med fokus på kvindeundertrykkelse og kultursammenstød. I efteråret var det hendes tur til at debutere som forfatter med bogen Glansbilleder, der beskriver hendes opvækst i dansk og afghansk kultur.
Store Sal 1 kl. 11-12 lørdag 20. maj
Klima i litteraturen: Charlotte Weitze
Tag med på en rejse ind i den nære fremtid, hvor klimaforandringerne for alvor har taget fat, og konsekvenserne griber om sig.
Oplev forfatter Charlotte Weitze i en samtale med Mathias Clasen, forsker i litteratur på Aarhus Universitet, fortælle om hendes behandling af klimaets foranderlighed, og hvordan litteraturen kan være med til at påvirke vores holdning til de klimaforandringer, der finder sted.
I Den afskyelige – Charlotte Weitzes nye roman om miljø- og klimaændringer – er alt sat på kanten. Verden er blevet varmere, sneen er smeltet, og Golfstrømmen er vendt. Romanen handler om den unge pige Heidi, hendes forhold til Kenneth – en svedende, afskyelig snemand – og parrets fanatiske kamp for at tage ansvar og modvirke yderligere temperaturstigninger. I håb om at forhindre jordens undergang, flytter parret på landet, hvor de forsøger at holde styr på et umuligt CO2-regnskab. Charlotte Weitzes udgivelser er kendt for at foregå på grænsen mellem et hverdagsagtigt og eventyrligt univers.
Lille sal kl. 11-12 lørdag 20. maj
Syriske forfattere: Rana Zeid og Aboud Saeed
Oplev Rana Zeid og Aboud Saeed udforske temaet flugt i en samtale om litteraturens kreative og kunstneriske kræfter som middel til at bryde med fordomme om flygtninge. Rana Zeid er født og opvokset i Syrien og lever i dag som syrisk flygtning i Frankrig. Hun debuterede med den anmelderroste digtsamling En Tøvende Engel i 2012, som blev udgivet på dansk i 2015. Digtsamlingen giver et sjældent indblik i moderne, arabisk poesi fyldt med melankoli og krigstraumer, men også blommetræer og kærlighed. Aboud Saeed er også født i Syrien og i dag bosat i Berlin. Hans første bog er en samling af daglige statusopdateringer på Facebook, som han skrev, mens den syriske borgerkrig for alvor tog fat. Værket rummer alt fra regimets bomber til kvinder i bikini. Bogen udkommer på dansk til marts under titlen Den smarteste fyr på Facebook. Arrangementet foregår på engelsk.
Store sal 2 kl. 11.30-12.30 lørdag 20. maj
På kanten af fantasi og virkelighed: Christina Hesselholdt
Christina Hesselholdt har modtaget flere priser, blandt andet Beatrice prisen (2007), Jytte Borberg-prisen (2007) og kritikerprisen (2010). Senest har Hesselholdt skrevet om gadefotografen Vivian Maiers liv i romanen Vivian fra 2016, der er nomineret til DR Romanprisen, Læsernes Bogpris og Nordisk Råds Litteraturpris. Den eksperimenterende roman om den gådefulde gadefotograf giver et fragmenteret billede af en excentrisk og kontrolleret kunstner, hvis liv og værker senere er blevet genstand for stor opmærksomhed. Hesselholdts portræt af Vivian Maier balancerer på kanten af virkelighed og fiktion, og er en utrolig historie om en usædvanlig og modsætningsfuld kvinde med flere forskellige personligheder.
Store sal 1 kl. 12-13 lørdag 20. maj
Fra udkant til storby: Merete Pryds Helle og Thomas Korsgaard
Oplev forfatterne Merete Pryds Helle og Thomas Korsgaard fortælle om deres romaner, der begge udforsker det liv, som leves på Danmarks yderste kanter.
I slægtskrøniken Folkets Skønhed dykker Merete Pryds Helle ned i sin slægts historie med fortællingen om Marie, der vokser op i 1930’ernes fattigdom på Langeland. Bogen blev i januar tildelt De Gyldne Laurbær 2016. Thomas Korsgaard skildrer et andet af Danmarks udkantsområder i sin debutroman Hvis der skulle komme et menneske forbi. Samtidsromanen foregår uden for Skive i Midtjylland. Her vokser hovedpersonen Tue op med en far, der er ved at gå fallit, og en mor, der spilder dagene på at spille internetkasino.
Selvom der er godt 70 år mellem Merete Pryds Helles og Thomas Korsgaards skildringer af livet i provinsen, oplever både Marie og Tue livet som hårdt og fattigt netop dér. Under samtalen vil forfatterne blandt andet fortælle om de overvejelser, de har gjort sig i forhold til at portrættere provinsen.
Lille sal kl. 12-13 lørdag 20. maj
Krig og litteratur: Carsten Jensen og Helga Flatland
På Vild med ORD præsenterer Authors in Aarhus en samtale om krig og litteratur mellem norske Helga Flatland og danske Carsten Jensen. Flatland debuterede i 2010, og hun regnes i dag som et stort prosatalent i norsk samtidslitteratur. I sin trilogi, der tager afsæt i livet i en lille norsk bygd, sætter hun fokus på krigens konsekvenser for dem, der blev tilbage, og dem, der måtte vende hjem uden deres kammerater, mens Carsten Jensen i sin bog Den første sten kryber helt ind under huden på krigen i Afghanistan. To gange, i 2013 og 2016, har Jensen rejst rundt i Afghanistan for at finde svar på, hvad invasionen i 2001 betød for Afghanistan? Og hvor Afghanistan befinder sig nu, da størstedelen af de udenlandske styrker har forladt landet? Rejserne og mødet med det krigshærgede land har manifesteret sig i flere litterære værker. Arrangementet foregår på dansk/norsk.
Store sal 2 kl. 14-15 lørdag 20. maj
Ord og beat: HVID BY
HVID BY rammer krydsfeltet mellem det beatede og de store områder af tøven. Bandet arbejder i et musikalsk univers sat sammen af et elektrisk og akustisk lydbillede med tunge rytmer, keyboards og et væld af pedaler, der alt sammen fungerer som et lydtæppe for digter Nicolaj Stochholms særegne, associative poesi. Stochholm debuterede som forfatter i 1991 med langdigtet Biografi. Senest har han udgivet digtsamlingen Titlen i Paradis (2015), der kredser om temaer som køn, kærlighed og kapitalisme. HVID BY er et vinterbillede med brændeovn. Kvartetten består af Søren Gemmer på keyboards, Jesper Thorn på bas, Terkel Nørgaard på trommer og Nicolaj Stochholm, der tilføjer de store og helt små ord.
Lille sal kl. 14-15 lørdag 20. maj
Erotiksalon: Niels Henning Falk Jensby, Kristina Stoltz & Louisa Hayman
Vild med ORD skruer op for varmen og går på opdagelse langs erotikkens litterære kant til en salon om erotik og litteratur. Sukkende, stønnende og med tilbageholdt åndedræt har den litterære erotik til alle tider både forlystet og forarget læsere. Men hvad kendetegner den gode erotiske litteratur, og hvordan skriver man overhovedet erotisk? Vi søger svar i både klassiske erotiske værker som Marguerite Duras Elskeren og Pauline Réages O’s historie samt i nyere, moderne værker – ikke mindst af de forfattere, der gæster salonen.
Erotiksalonen får besøg af Niels Henning Falk Jensby, der har skrevet det drivende homoerotiske værk Techno, som i 2016 vandt Debutantprisen. Forfatter Kristina Stoltz gæster også salonen – hun har blandt andet skrevet den erotiske novellesamling Et kød (2012) og har senest udgivet romanen Som om (2016). Derudover får salonen besøg af Louisa Hayman, forfatter til en række erotiske podcasts for Det Ovale Rum, der vil blive afspillet bidder af undervejs. Lektor Camilla Skovbjerg Paldam, der også er projektleder for forskningsenheden Sexuality Studies, er moderator på salonen. Få rødme i kinderne og bliv klogere på erotikkens væsen.
Store sal 1 kl. 15-16 lørdag 20. maj
Ny litteraturhistorie? Hans Otto Jørgensen
Hvad er litteraturhistorie? Hvem bestemmer egentlig, hvilke forfattere vi husker, og hvem vi glemmer? I sin bog fra 2015 Horden – 13 digterportrætter giver forfatter, forlagsredaktør og tidligere rektor på forfatterskolen Hans Otto Jørgensen et anderledes og personligt bud på portrætter og læsninger af 13 digtere, der var aktive i perioden 1872-1912 – en periode de fleste gymnasieelever vil genkende som ‘det moderne gennembrud’. Vild med ORD har inviteret Hans Otto Jørgensen til at dele sin alternative læsning af litteraturhistorien og udfordre forståelsen af periodens forfattere og deres betydning for eftertiden. Publikum bliver præsenteret for ofte oversete digterinder, og Jørgensen er ikke bleg for at gå de store nationale klenodier på klingen, som han mener alt for ofte bliver læst efter rigide genreforståelser og kedelige kanonkategorier.
Lille sal kl. 15-16 lørdag 20. maj
Grotesk humor: Jens Blendstrup
Jens Blendstrup tager udgangspunkt i sig selv og eget forfatterskab, når han sammen med moderator Søren Dahl gransker de moralske dilemmaer, der følger med brugen af den groteske humor i litteraturen. Jens Blendstrup er aktuel med sin kulsorte historie Slagterkoner og bagerenker, hvor han med sin tragikomiske facon fortæller historien om den 52-årige Jørgen, der efter at have fået en fyreseddel langsomt går i hundene i et samfund, der har overhalet ham og efterladt ham i rabatten – uden at omgivelserne rigtig opdager, hvor slemt det er fat. Det er tåkrummende, underholdende og rørende. Med mange års erfaring som radiovært styrer Søren Dahl den groteske samtale, der ikke efterlader noget usagt – hvis det kan siges på dansk, så bliver det sagt her.
Store Sal 2 kl. 15.30-16.30 lørdag 20. maj
Når mikrofonen tændes – podcasten som fortælleform
Rasle, rasle og noget tabes på gulvet. En stemme starter hviskende en historie, mens lydene i baggrunden sætter scenen og stemningen. Podcasten er et intimt medie, der skaber et helt særligt rum, som kun eksisterer i mellem lytter og podcast.
Andrew Davidson har med sin virksomhed Akkurator produceret en lang række podcasts for større virksomheder. Tidligere har han også stiftet og været redaktør på podcastmagasinet Re-cast, men mest af alt så elsker han podcasts i alle afskygninger. I foredraget Når mikrofonen tændes dykker han ned i de mange forskellige eksempler på podcasts, hvor ord er blevet til misforståelser, vrede, glæde, sorg, grin – eller sagt på en anden måde, rigtig gode historier. Kom og bliv klogere på hvordan den gode historie skrues sammen og fortælles med udgangspunkt i det audiovisuelle univers.
Lille sal kl. 16-17 lørdag 20. maj
Ungdomsromanen: Iben Konradi Brodersen, Kristina Aamand & Kathrine Eg Mølhave
Vi er ikke rigtige voksne, vi er ikke rigtig børn…Young Adult-genren har utvivlsomt gjort sit indtog på det internationale og nationale bogmarked i form af storstilede action- og eventyrfortællinger som The Hunger Games og Harry Potter-serien. Ungdomsromanen befinder sig i et spændingsfelt: på kanten mellem voksen og barn. I en samtale vil forfatterne Iben Konradi Brodersen, Kristina Aamand og Kathrine Eg Mølhave udforske, hvordan ungdomsromanen kan skildre teenagerens følelesesliv på sin helt egen måde. Jannie Schjødt Kold, der er featureskribent, kulturjournalist og bl.a. anmelder børne- og ungdomslitteratur på Weekendavisen, er moderator.
Kristina Aamand vandt Carlsens YA-romankonkurrence Nye stemmer med sin ungdomsroman For enden af din pegefinger i 2016. Kathrine Eg Mølhave debuterede i 2016 med ungdomsromanen Regnorm, om pigen Marie, som må løsrive sig fra sine dysfunktionelle familie og definere sin identitet på egen hånd. Iben Konradi Brodersen debuterede i 2016 med ungdomsromanen Piger kan leve længe måske for evigt.
Store Sal 1 kl. 16.30-17.30 lørdag 20. maj
Søndag d. 21 maj kl. 11-17.30
Kultursammenstød, ulighed og sanselighed: Keld Conradsen
Keld Conradsens nyeste roman Centrifugen fra 2017 handler om Zaina og Danny, der begge er ramt af sorg og svigt fra deres nærmeste. Zaina kæmper for fodfæste imellem pakistansk og dansk kultur. Danny vokser op hos en enlig mor, der hver dag forsvinder længere ind i alkoholens tåger og efterlader Danny mere og mere ensom. Så dukker en annonce med en invitation op: til Den Sanselige Klub!
Keld Conradsen er selv vokset op i en dobbeltkultur, hvilket har inspireret flere af hans bøger – seneste Centrifugen, der er Conradsens sjette roman. Forfatter og journalist Stephanie Caruana, der selv har skrevet romanen Smerten er moderator på samtalen.
Store sal 1 kl. 11-12 søndag 21. maj
At debutere og novellen som genre: Ursula Scavenius og Lotte Kirkeby
Ursula Scavenius og Lotte Kirkeby Hansen debuterede begge med novellesamlinger, men de griber genren meget forskelligt an. Kirkeby Hansens Jubilæum ligner en klassisk novellesamling med 19 små fortællinger og historier om at miste – sin uskyld, en elsket, forestillingen om det perfekte liv. Scavenius’ Fjer tager læseren til tre meget forskellige steder og situationer, bundet sammen af temaer som sorg og tab, af fugleskrig og hundeglam – men med undertitlen Tre fortællinger har Scavenius bevidst fravalgt genrebetegnelsen novelle. Hør de to forfattere fortælle hvornår man er klar til at udgive sin bog, hvorfor man vælger ikke at gøre det i en traditionel romanform, og hvad den korte fortælling kan.
Ursula Scavenius er uddannet fra Forfatterskolen. Fjer blev nomineret til Montanas Litteraturpris i 2015. Lotte Kirkeby Hansen er også selvstændig journalist, anmelder, oversætter og redaktør. Jubilæum er hendes skønlitterære debut.
Lille sal kl. 11-12 søndag 21. maj
På kanten – om tilgivelse, genovervejelse og moral: Martin Jensen
Mød Martin Jensen, som i år er aktuel med samtidsromanen På kanten. I samtale med Thomas Bjerre, lektor og anmelder ved Fyns Stiftstidende, vil Jensen fortælle om bogen, som udforsker tilgivelsens nødvendighed. I romanen flytter en kvinde i starten af 30’erne ind i et gammelt hus i Harrested Skov på Fyn. I skoven bor en passioneret fuglekigger – en pensioneret mand – som bærer på et gammelt svigt. Igennem fortællingen om dette møde undersøger Martin Jensen, hvad der sker i mennesker, som befinder sig på kanten mellem fortiden og fremtiden, og hvad det betyder for fremtiden, hvis ikke man tilgiver fortiden. Martin Jensen debuterede i 1998 med romanen Frit gennem Jylland og er især kendt for sine historiske romaner. I 2009 modtog han Edvard Petersens Biblioteksfonds Forfatterpris og Det Danske Kriminalakademis hæderspris.
Store sal 2 kl. 11.30-12.30 søndag 21. maj
MOMO lydbog: Julie Carlsen
Momolydbog præsenterer lydbogen som krydsfeltet mellem litterær og dramaturgisk genre. Momolydbog er skuespillernes eget lydbogsforlag. Drevet af kærlighed til lydbogen og fortællerkunsten har en række danske skuespillere, herunder Julie Carlsen, stiftet Momolydbog, som skaber deres egne produktioner. Derfor er Momolydbog ikke bare en tilfældig samling lydbøger på nettet, men en samling historier, som oplæserne selv holder meget af og som har haft stor betydning for dem. Momolydbog er unik, fordi skuespillerne selv vælger de historier, der skal formidles til publikum. På årets Vild med ORD har publikum mulighed for at opleve en iscenesat og indlevende oplæsning live, blandt andet af skuespiller Julie Carlsen. I Momolydbogs ånd lader vi skuespillerne selv vælge, hvilke historier, der skal fortælles og hvordan. Men vi lover, at det bliver på kanten.
Store sal 1 kl. 12-13 søndag 21. maj
Parlez vous dansk-tysk-fransk? Om litteraturudveksling mellem landene
Tyske eller franske forfattere, hvor mange kender du? Nu har du chancen for at lære flere at kende! Dansk Forfatterforening, Det Danske Kulturinstitut i Bruxelles, Goethe Instituttet i København og München samt Institut Français i København og Paris har indgået et samarbejde om udveksling og præsentation af litteratur fra de tre lande: Danmark, Tyskland og Frankrig. I hvert land vælges 10 førende yngre prosaforfattere. Fem af disse bliver præsenteret ved to events i de øvrige lande. Vild med ORD har fornøjelsen af at præsentere tre af de tyske og franske forfattere – prosaister på et højt litterært niveau, som repræsenterer forskellige genrer. De 10 udvalgte danske forfattere præsenteres på Vild med ORD i februar 2018.
Lille sal kl. 12-13.30 søndag 21. maj
Det fiktive frastødendes fascination: Cecilie Lind, Mads Peder Lau Pedersen og Henrik Lübker
Kontroversiel litteratur er per definition grænseoverskridende – og når tekst bandlyses, vækkes publikums begejstring. Men er der stadig emner og tekster, som kan rykke ved vores grænser i dagens frigjorte Danmark? I en samtale om kontroversiel litteratur vil forfatter Cecilie Lind, forlægger på Forlaget Sidste Århundrede, Mads Peder Lau Pedersen, og ph.d. Henrik Lübker diskutere spørgsmålet: Hvad er det ved det fiktive frastødende, som bliver ved med at fascinere os – og hvorfor vil vi det vulgære i skriften?
Cecilie Lind har skrevet fire digtsamlinger. Det seneste værk Scarykost (2016) kredser om den poetiske skildring af en spiseforstyrrelse. Mads Peder Lau Pedersen er cand.mag. i litteraturvidenskab og Henrik Lübker er museumsinspektør på H. C. Andersens Hus og Barndomshjem. Hans ph.d.-afhandling handlede om den groteske modernisme.
Store sal 1 kl. 14-15 søndag 21. maj
Når smørhullet trues – terror i krimilitteraturen: Lotte Petri og Steffen Jacobsen
Hvordan påvirker det litteraturen og de danske værdier, når terroren kommer tættere på? Steffen Jacobsen beskriver i sin krimi Gengældelsen, anden bog i serien om politikommissær Lene Jensen, en virkelighed, hvor Danmark har været offer for et stort terrorangreb. I Den 5. plage, og i den øvrige del af serien om forskeren Selma Eliassen, udforsker Lotte Petri især biologisk terror og frygtens greb om Danmark. Begge forfattere behandler temaer som terror, højreekstremisme og frygt gennem krimiens format og udsøger, hvad der sker, når terrortruslen ikke længere er en fjern tanke, men også en skræmmende virkelighed i lille Danmark.
Steffen Jacobsen debuterede i 2008 med Passageren og har siden udgivet en række krimier. Lotte Petri har udgivet fire romaner med Selma Eliassen i hovedrollen og udkommer i 2017 med Djævlens værk, der er begyndelsen på en ny serie.
Lille sal kl. 14-15 søndag 21. maj
Familierelationer og konfrontationer: Iben Mondrup og Anne Lise Marstrand-Jørgensen
I sin nye roman Karensminde fortæller Iben Mondrup om, hvordan gemte og glemte hændelser dukker op i en familie, der tumler med sig selv og hinanden. Barrikader brydes ned og bygges op på ny. Familien Horn fra Anne Lise Marstrand-Jørgensens romaner Hvad man ikke ved og Hvis sandheden skal frem, er på samme måde på kanten – omend på en mere larmende facon. Mondrup og Marstrand-Jørgensen undersøger familiedynamikken og de interne relationers udvikling, som omdrejningspunkt for et programpunkt, der berører de uundgåelige konflikter og konfrontationer de fleste familier kender til.
Iben Mondrup er vokset op i Grønland og har skrevet flere romaner. I 2015 blev hun tildelt DRs Romanpris for Godhavn. Anne Lise Marstrand-Jørgensen har både skrevet flere romaner og digtsamlinger.
Store sal 2 kl. 14.30-15.30 søndag 21. maj
Råt for usødet – om at skrive med slag i: Kaspar Colling Nielsen og Morten Ramsland
Morten Ramsland og Kaspar Colling Nielsen har tilfælles, at de begge skriver råt. De er ikke bange for at gå lige til kanten – og ud over den. Ramsland har i bogen Sumobrødre fra 2010 uddelt så mange tæsk børnekaraktererne imellem, at Gummitarzans Orla Frøsnapper ligner en duksedreng til sammenligning. I nyudgivelsen Æg fra 2017 fortælles historien – eller rettere de utrolig mange historier – om en slægt gennem en rablende morfar til sit mobbeoffer af et barnebarn. Kaspar Colling Nielsen slagter i sin bog Den Danske Borgerkrig 2018-24 ikke bare den danske befolkning – næh, han hænger såmænd også grise på kors i spidsfindige små historier, som er flettet ind i romanen. Et dystopisk og råt programpunkt, der måske giver svaret på, om vi netop nu står på kanten af borgerkrig?
Store sal 1 kl. 15-16 søndag d. 21 maj
Storytelling på guitar: Thorstein Thomsen
Thorstein Thomsen fortæller historier, der krydser ind over hans romaner med en ukulele og en cajun-trommekasse. Han er nemlig både musiker og en fantastisk storyteller. Med sprudlende fortælleglæde, iagttagelsesevne og fantasi skriver og performer han, så læsere og publikum bliver inviteret helt ind under huden på hans karakterer. Thorstein Thomsen er en produktiv herre, der lader sig inspirere af alsidige kunstformer, målgrupper og genrer. Han har spillet musik med C.V. Jørgensen i bandet Charlatan, senere lavet børnemusik med Jan Irhøj, skrevet en håndfuld romaner for voksne og massevis af børne- og ungdomsbøger. Tre af dem er blevet filmatiseret; Da Lotte blev usynlig, Drengen uden krop og Nørdernes forvandling. Thorstein Thomsen må nærmest siges at være Danmarks mest kendte ukendte forfatter.
Lille sal kl. 15-16 søndag 21. maj
På kanten af livet: Caspar Eric
Oplev digteren Caspar Eric i en samtale med litteraturredaktør og journalist på Politiken Jes Stein Pedersen om sit nyeste værk AVATAR. Erics tredje digtsamling er spritny – den udkom i januar 2017 og er digterens mest alvorlige til dato. Den består af otte digte eller suiter, som er baseret på forskellige tekster, udsagn eller kunstværker af og om unge mænd, der har begået selvmord og som tematiserer melankoli, kapitalisme, kravet om det gode liv og selvmordet. Således bevæger digteren sig væk fra livet og popkulturen, som ellers har været et hovedtema i de forrige digtsamlinger, 7/11 og Nike. I stedet bliver døden et fremtrædende tema sammen med det desperate og ødelæggende. Caspar Eric og Jes Stein Pedersen vil samtale om ikke at passe ind og om at være fremmedgjort, men også om hvordan man taler om at være syg, unormal og ulykkelig.
Store sal 2 kl. 16-17 søndag 21. maj
Blixen Talks: 2 x forfattere nomineret til Blixenprisen, Dan Ringgaard, Nanna Rørdam Knudsen og Lise Vandborg
Blixen Talks er en litterær samtalesalon skabt af Dansk Forfatterforening med et både kunstnerisk og litteraturfagligt sigte. Til salonen deltager to aktuelle forfattere, som er udvalgt blandt de nominerede til Blixenprisen 2017. Under salonen vil de nominerede sammen med Dan Ringgaard – Professor i Nordisk Sprog og Litteratur, Nanna Rørdam Knudsen – Forlagsredaktør på Modtryk og Lise Vandborg – Chefredaktør på Litteratursiden give deres bedste bud på bogens samfundsmæssige betydning. Blixen Talks er en neverending fejring af litteraturen i al dens mangfoldighed. Jakob Vedelsby, Formand for Dansk Forfatterforening, introducerer salonen.
Lille sal kl. 16-17.30 søndag 21. maj
Poetry slam med kant og helt ude på kanten: Peter Dyreborg, Linda Nørgaard og Lasse Nyholm
Poetry slam er poesi, der viser tænder og bider fra sig. Intenst, nervepirrende og frem for alt med humor. Oplev dobbelt DM-vinder Lasse Nyholm Jensen, ex-DM-vinder og slam-guru Peter Dyreborg, samt ex-Thybo og slam-feminist Linda Nørgaard til en dyst på ord. Lasse genvandt i januar titlen som dansk mester, og det gjorde han med et mix af politisk satire, fynsk dialekt og digte om strikning og menneskeheden generelt. Peter har snart 20 års jubilæum som poetry slammer, og han er i dag bl.a. engageret på Det Kongelige Teater. Men hans litterære virke bærer fortsat præg af Vendsyssel, hvor han oprindeligt er fra: Man kan tage mennesket ud af udkanten, men ikke udkanten ud af mennesket. Linda har aner i både Aalborg, Thy og Aarhus, men i dag gør hun sig mest på den københavnske poesiscene. Hun behandler ofte feministiske temaer med store grin, store armbevægelser og store tanker.
Store sal 1 kl. 16.30-17.30 søndag 21. maj