VILD MED ORD ANMELDER: PAST THE SHALLOWS

Posted by | 03/05/2016 | LYT & LÆS | No Comments
Past the Shallows af Favel Parrett, Machette Australia 2011

 

“Out past the shallows, past the sandy-bottomed bays, comes the dark water – black and cold and roaring”
Past the Shallows er en mørk, skræmmende og smuk historie om tre brødre og forholdet til deres far og til hinanden.

 

IMG_8073De tre brødre Joe, Miles og Harry lever et trist liv på sydkysten af Tasmanien med deres far, abalonefisker, voldelig alkoholiker og alene efter drengenes mor døde. Joe, den ældste, bor ikke længere hjemme og planlægger at forlade stedet så snart han kan. Han er ved at bygge en båd, og planlægger at forvinde så snart den er sejlbar. Miles, midterbarnet, arbejder med sin far på fiskebåden. Han elsker at surfe og bruger resten af sin tid sammen med Joe på sit surfbræt langt ude på havet, så længe og langt væk fra faren han kan komme. Harry, den yngste, er den det mest går ud over. Han kan ikke søge tilflugt på et surfbræt på havet for han er bange for havet. Måske er det derfor, faren synes at hade Harry mest. Så mens Joe og Miles surfer, leder Harry efter skatte på stranden.

 

Miles og Harry er endnu for unge til at flytte væk fra faren, og Joe er for ung til at tage dem med sig, så de prøver så vidt muligt at være usynlige, for at undgå faren vrede og vold. Men det er ikke altid så nemt. Faren er en hård mand, det bliver man som abalonefisker. Men han bærer på nogle hemmeligeheder som gør ham ekstra hård. Han drikker, er utilregnelig og voldelige. Han har ingen familie, hans kone er død, hans bror er død. Drengenes tante hjælper dem så godt hun kan, og tager Harry med på ture ud af huset når hun kan. Som sagt er Harry den der lider mest under faren vold og dårlige humør. Han er anderledes, tænker på en anden måde end de andre. Hans brødre prøver så godt de kan, at passe på ham og skærme ham fra faren. Men da en af de andre abelonefiskere på farens båd kommer til skade og ikke kan arbejde, bliver Harry nødt til at hjælpe til på båden. Derefter falder brødrenes verden sammen.

 

Alt i alt, er det en historie der gemmer på en mørk hemmelighed. Den tager dig ind, holder på dig, for til sidst at knuse dit hjerte.

 

Af Anne Vogel